(Proporcje na 2 mazurki o wym.ok.12x18cm)
SKŁADNIKI:
- 200g mąki pszennej,
- 50g cukru pudru,
- 100g masła,
- 2 łyżki kakao (ciemne),
- 1 łyżka śmietany kwaśnej,
- 1 żółtko,
- szczypta soli,
- 6 łyżek masy krówkowej,
- orzeszki ziemne oblane mleczną czekoladą M&M (ok.100g) + 2 jajka czekoladowe z nadzieniem,
- wiórki kokosowe + migdały w płatkach + skórka pomarańczowa + mak + ziarna słonecznika.
WYKONANIE
Do mąki wsypuję cukier, kakao, sól, dodaję żółtko, śmietanę, pokrojone w kawałki masło.- zagniatam ciasto, formuję w kulę. Wkładam do lodówki na 40 minut. Następnie wyciągam i 2/3 ciasta rozwałkowuję, wycinam 2 jajka (można uformować jajko pomijając czynności, o których wspominam - i tak też zrobiłam - zależało mi na czasie). Z pozostałego ciasta formuję: wałeczki, warkoczyki, kulki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.20 minut. Na każdy mazurek nakładam po 3 łyżki masy krówkowej. Na jednym układam jajka na drugim mazurku bakalie. Gotowe:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz