- 1szkl żytniej mąki,
- 800ml przegotowanej, letniej wody,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku (nieobrany),
- 5 ziarenek pieprzu,
- opcjonalnie, 1 łyżka zakwasu żytniego na chleb (jeżeli nie mamy spokojnie można pominąć),
- kawałek skórki z razowego chleba.
WYKONANIE
Do kamiennego naczynia wsypuję żytnią mąkę, wlewam przegotowaną, letnią wodę - mieszam. Dodaję 3 zgniecione, nieobrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, skórkę z chleba razowego oraz zakwas żytni - mieszam. Zakwas na żur przykrywam i odstawiam na 3 dni w ciepłe miejsce. Po 3 dniach usuwam zbędne mi już przyprawy oraz skórkę i mogę zakwas wykorzystać do ugotowania żurku lub przelać do butelki i schować do lodówki. Taki zakwas w lodówce spokojnie może czekać na swoją kolej. Jeżeli nie dysponujemy zakwasem żytnim na chleb i skórką z razowego chleba (zakwas zrobi się szybciej), możemy zrobić z przyprawami i również uzyskamy zakwas. Możemy zrobić zakwas - bazę przygotowany tylko z żytniej mąki i przegotowanej, letniej wody a brak przypraw uzupełnić już podczas gotowania samego żuru.
PIERWSZY DZIEŃ
TRZECI DZIEŃ PRZED ZAMIESZANIEM
TRZECI DZIEŃ PO ZAMIESZANIU
no piekny, moj tez juz prawie gotowy, szykuje wpis dopiero:-)Sylwia
OdpowiedzUsuńPiękniutki Ci wyszedł Anitko ten zakwas :) i wiesz co jesz, a nie te wszystkie ulepszacze ;)
OdpowiedzUsuń