środa, 6 marca 2013

KLUSKI ŚLĄSKIE JASNE

(Proporcje na ok.70szt)

SKŁADNIKI:
- 800g ziemniaków,
- 200g mąki ziemniaczanej,
- sól.

WYKONANIE
Ziemniaki powinny być w proporcji do mąki 4:1 natomiast jajko jest opcjonalne(nie dodałam).
Zaczynam od ugotowania w osolonej wodzie obranych ziemniaków i zmielenia w maszynce. Dzielę na 4 części i jedną część wyciągam, w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Zagniatam ciasto. Formuję kuliste kluski, palcem wygniatam dziurkę. Wrzucam do osolonej i wrzącej wody. Od momentu wypłynięcia gotuję przez parę minut. Wyjmuję i odcedzam. Gotowe.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...