SKŁADNIKI:
- ok.170g białej kiełbasy (2 sztuki lub 1 parka),
- 300 ml jasnego piwa,
- 1 łyżka naturalnego miodu,
- 0,5 małej cebuli,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- 1 listek laurowy,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżeczka pokrojonej natki pietruszki.
WYKONANIE
Cebulę kroję w piórka. Do garnka wkładam w całości opłukaną białą kiełbasę, dodaję cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i zalewam piwem - gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyciągam kiełbasę i kroję w plasterki. Na patelni robię zasmażkę z masła i mąki. Wlewam wywar piwny z cebulą (bez liścia i ziela), dodaję miód, sól, pieprz. Gotuję jeszcze przez chwilę. Sos ma mieć gęstą konsystencję. Podaję na talerzu z posypaną natką pietruszki. Biała kiełbasa z sosem piwno - miodowym u mnie podawana jest w WIELKANOC.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz