(Proporcje dla 3 - 5 osób)
SKŁADNIKI:
- 1kg średniej wielkości ziemniaków,
- 2 łyżki świeżej bazylii (może być suszona),
- 2 ząbki czosnku,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- ok.2 łyżki masła.
WYKONANIE
Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Obrane, umyte ziemniaki kroję w talarki. Układam w żaroodpornym naczyniu - nacieram solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i bazylią. Resztę masła rozkładam na wierzchu. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na około 40 - 50 minut (to jest zależne od odmiany ziemniaka i od tego czy mają być mniej czy bardziej spieczone). Pieczone talarki w czosnku i bazylii podaję jako dodatek m.in. do dań mięsnych, w dzisiejszej wersji podaję jako dodatek do ryby. Polecam:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz