wtorek, 19 marca 2013

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z SOCZEWICĄ

(Proporcje na 4 -6 osób)

SKŁADNIKI:
- 1kg ziemniaków,
- 1szkl(poj.250ml)czerwonej soczewicy,
- 100g fety,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1 łyżeczka papryki łagodnej,
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
- 3 łyżki otrąb pszennych.

WYKONANIE
Ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie - odcedzam. Soczewicę zalewam bulionem warzywnym, domowym (ok.2szkl) i gotuję 15minut - odlewam bulion. Ziemniaki rozgniatam, dodaję ugotowaną soczewicę, drobno pokrojoną cebulę (można przesmażyć), czosnek przeciśnięty przez praskę, wbijam jajka, rozkruszam fetę, dodaję otręby (1 łyżkę odkładam) i pozostałe przyprawy. Masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiam. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego/foremki przekładam masę, posypuję odłożonymi otrębami i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C na ok.40 minut. Zapiekankę ziemniaczaną podaję z sałatką warzywną i sosem wg życzenia (czosnkowy/śmietanowy,grzybowy,pomidorowy) lub z pieczenią, rybą, kotlecikiem sojowym. I dzisiaj zapiekankę podałam właśnie z kotlecikiem sojowym (alternatywa dla mięsnych kotletów) oraz surówką. Zapiekanka ziemniaczana z soczewicą jest bardzo smaczna zatem polecam:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...