(Proporcje dla 2 osób)
SKŁADNIKI:
- 2 udka + 1 łyżeczka sosu sojowego (ciemny) + 1/2 łyżeczki soli morskiej, + 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, + 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.
- 300g kiszonej kapusty,
- 3/4 łyżeczki kminku,
- 3/4 łyżeczki rozmarynu,
- 3 łyżki oleju.
WYKONANIE
Umyte, osuszone udka nacieram sosem sojowym z solą, pieprzem i papryką - odstawiam na minimum 20 minut do przegryzienia. Przepłukaną kapustę umieszczam w garnku i duszę na 2 łyżkach oleju, dodaję kminek, rozmaryn. Następnie kiszoną kapustę umieszczam w naczyniu żaroodpornym (wcześniej posmarowałam olejem). Smażę udka z dwóch stron na 1 łyżce oleju i układam na kapuście. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.30 minut. Udka w kiszonej kapuście podaję z kluskami, z upieczonymi ziemniakami w ziołach lub brązowym ryżem. Gotowe:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
też takie czasem robię:) fajny jest też karczek w kapuście:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis, ja te udka piekę w wersji dietetycznej http://hit2011.blox.pl/2011/11/KURCZAK-W-KISZONEJ-KAPUSCIE.html
OdpowiedzUsuńKapustę do bigosu z wędzonym boczkiem też piekę w piekarniku ( to juz nie jest wersja dietetyczna ; ) )
Ja również przygotowuję kurczaka w kapuście na różne sposoby i z czasem przepisy podam... kolejny pojawi się niebawem - życzenie do zrealizowania:)Dziękuję za komentarze i tradycyjnie zapraszam do odwiedzin:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, z pewnością skorzystam, ale już po Świętach.
OdpowiedzUsuńŚwietnie!:) Anno daj odpowiedź jak smakowało.
OdpowiedzUsuńJutro robie mam nadzieje ze moim domownikom zasmakuje
OdpowiedzUsuńNam danie bardzo smakuje, o wszelkich aromatach roznoszących się w trakcie przygotowania całym domu nie wspomnę;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - A.P.D.S!
myślę , ze mi się uda :) dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuń