(Proporcje na formę o wym.35x42)
SKŁADNIKI:
- 1,5kg twarogu,
- 1 kostka margaryny(KASIA),
- 10 całych jajek,
- 2szkl. cukru,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- aromat cytrynowy,
- skórka z cytryny,
- rodzynki królewskie(duże jak wiśnie:)),
- lukier lub cukier puder do posypania.
WYKONANIE
Twaróg zmielić dwu - trzykrotnie. KASIĘ utrzeć z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodawać zmielony twaróg, wsypać budynie, dodać startą na tarce skórkę cytrynową, wlać aromat cytrynowy, dodać rodzynki i na końcu ubitą pianę z białek. Dokładnie połączyć składniki. Masę serową wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C i piec przez ok.60 - 70 minut. Upieczony sernik polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
MÓJ KOMENTARZ
Sernik w wykonaniu mojej mamy - bajka:) Zawsze przygotowany gdy odwiedzam rodzinę na pomorzu i tym razem nie było inaczej... I chociaż nie jestem łasuchem, to on musi być! Oto niżej zdjęcie, które wykonałam podczas spotkania:) Klasyczny sernik bez kruchego spodu, typowy dla amatora serników. PYSZNY!
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
wiedeński to mój ulubiony sernik- u nas najlepszy robi wujek :)
OdpowiedzUsuńFakt, trudno oprzeć się sernikowi wiedeńskiemu. I fajnie, że masz takiego wujka, który potrafi taką pyszność zrobić:-) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPięęęękny i puszysty :) Poproszę o kawałek, ale taki duży :D
OdpowiedzUsuńNie ma problemu... ale za kilka tygodni, gdy ponownie zagoszczę w Chojnicach - przywiozę:)
OdpowiedzUsuńpodaj wymiary blaszki ?
OdpowiedzUsuńWymiary są podane pod tytułem, czyli szrokość-35cm, długość-42cm.
OdpowiedzUsuńNAJSMACZNIEJSZY SERNIK JAKI ROBIŁAM, CUDO!!
OdpowiedzUsuńTo receptura mojej mamy - nie moja!:) ...aczkolwiek pochwały powędrowały do jej osoby, oczywiście przy najbliższym kontakcie (dzieli nas 240km) przywiozę kolejne przepisy opracowane przez nią (pyszny jabłecznik, gotowana babka itd). Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń