(Proporcje na formę o wym.22x40cm)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 400g mąki pszennej,
- 50g cukru,
- 250g margaryny (palma z murzynkiem),
- 6 żółtek,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1kg białego sera MÓJ ULUBIONY - WIELUŃ (ser jest puszysty, kremowy)
- 1 duży budyń śmietankowy,
- 120g cukru,
- 120g masła,
- 3 jajka.
SKŁADNIKI NA BEZĘ
- 6 białek,
- 200g cukru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
WYKONANIE
Składniki
na ciasto zagniatam, formuję kulę. Na przygotowaną wcześniej formę
wykładam 3/4 ciasta, nakłuwam widelcem. Przygotowuję masę serową. Jajka
ucieram z cukrem, do sera dodaję roztopione, wystudzone masło, ser łączę
z jajkami i cukrem, na końcu wsypuję budyń śmietankowy. Całość
dokładnie mieszam. Wylewam masę serową na ciasto. Ubijam białka z cukrem
na sztywną pianę, wsypuje mąkę ziemniaczaną - mieszam. Wylewam pianę na
masę serową. Na pianę skubię 1/4 ciasta. Wstawiam do nagrzanego
piekarnika do 180°C na około 60 minut. Po upieczeniu pozostawiam sernik do całkowitego wystygnięcia. Posypuję obficie cukrem pudrem.
MÓJ KOMENTARZ
Mój
ulubiony sernik z bezą jest kremowy, puszysty, wilgotny - uwielbiany
przez moją rodzinę i znajomych. Jestem długodystansowcem w miłości do
serników ale... z dobrych jakościowo serów i ten sernik spełnia moje
oczekiwania:) Zatem zachęcam do wypróbowania przepisu - sernik jest
rewelacyjny, zadowoli nie jedne kubki smakowe.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz