( Proporcje na keksówkę o wym.12x25cm)
SKŁADNIKI:
- 4 duże jajka,
- 300g mąki pszennej,
- 250g cukru,
- 0,5szkl oleju,
- 1szkl czerwonej oranżady,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej.
WYKONANIE
Jajka ubijam z cukrem, wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Następnie wlewam olej i czerwoną oranżadę. Masę przelewam do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 60 minut, do tzw.suchego patyczka. Można posypać cukrem pudrem aczkolwiek babka jest bardzo pyszna i zazwyczaj cukier puder pomijam.
MÓJ KOMENTARZ
Babka z czerwoną oranżadą idealna na każdą okazję, delikatna o specyficznym smaku i chociaż moje dzieci mogą pomarzyć o podaniu kolorowej oranżady gazowanej na co dzień, do tego przepisu sporadycznie powracam spełniając gorącą prośbę członków rodziny.
SMACZNEGO!
niedziela, 24 marca 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz