niedziela, 24 marca 2013

BABKA Z ORANŻADĄ

( Proporcje na keksówkę o wym.12x25cm)

SKŁADNIKI:
- 4 duże jajka,
- 300g mąki pszennej,
- 250g cukru,
- 0,5szkl oleju,
- 1szkl czerwonej oranżady,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej.

WYKONANIE
Jajka ubijam z cukrem, wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Następnie wlewam olej i czerwoną oranżadę. Masę przelewam do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 60 minut, do tzw.suchego patyczka. Można posypać cukrem pudrem aczkolwiek babka jest bardzo pyszna i zazwyczaj cukier puder pomijam.

MÓJ KOMENTARZ
Babka z czerwoną oranżadą idealna na każdą okazję, delikatna o specyficznym smaku i chociaż moje dzieci mogą pomarzyć o podaniu kolorowej oranżady gazowanej na co dzień, do tego przepisu sporadycznie powracam spełniając gorącą prośbę członków rodziny.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...