SKŁADNIKI:
- 150g cukru,
- 150g mąki tortowej,
- 150g masła,
- 3 jajka,
- 3 łyżki kakao,
- 5ml aromatu migdałowego(pół buteleczki),
- 20g skórki pomarańczowej,
- 2 łyżki płynnego miodu naturalnego,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 50g bakalii do dekoracji(morele, migdały, skórka pomarańczowa, żurawina, rodzynki, śliwki),
- 100g gorzkiej czekolady do oblania ciasta.
WYKONANIE
Nagrzewam piekarnik do 170°C. Przygotowuję formę do pieczenia. Ucieram mikserem masło z cukrem, miodem i jajkami. Dodaję pozostałe składniki kakao, mąkę i sodę. Następnie wlewam aromat migdałowy i dodaję skórkę pomarańczową. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Masę przelewam do formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 35 - 40 minut, do tzw.suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam ciasto do wystygnięcia a sama w tym czasie przygotowuję bakalie - kroję w małe kawałki. Wierzch ciasta polewam roztopioną czekoladą i obficie posypuję bakaliami.
MÓJ KOMENTARZ
Przygotowując ciasto czekoladowo - rumowe z bakaliami należy rozważyć opcję podwojenia składników i upieczenia w większej formie - placek jest obłędnie pyszny! Ciasto przygotowałam na dzisiejsze, damskie spotkanie z okazji DNIA KOBIET ale nie wytrzymało 30 minut. I ratując swój wizerunek na popołudniowy wyjazd przygotowałam 2 ciasto. Polecam:)
SMACZNEGO!
SUPER CIASTO, BARDZO PROSTE, SZYBKIE I BARDZO SMACZNE!!
OdpowiedzUsuńRozumiem, że już po konsumpcji ciasta?... zatem cieszę się, że smakowało. Dziękuję za komentarz i zapraszam do częstszych odwiedzin:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńO ja ;) musze spróbować, nie ważne że w biodra pójdzie ;) uwielbiam wszelkie ciasta z bakaliami! Tylko jak dla mnie bakalie z supermarketu odpadają , stare i kiepskiej jakości ;( ostatnio kupuje tutaj http://panorzeszek.pl/ i są o niebo lepsze. W tych z supermarketu nigdy nie wiadomo co się znajdzie...
OdpowiedzUsuń