(Proporcje dla 2-3osób)
SKŁADNIKI:
- 250g twarogu,
- 300g ziemniaków(średniej wielkości),
- cebula dymka,
- 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 0,5 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.
WYKONANIE
Zaczynam od wyszorowania ziemniaków. Zalewam wodą i gotuję w łupinach do
miękkości(bez soli). Do sera o gładkiej konsystencji dodaję drobno
pokrojoną cebulkę, szczypiorek, przyprawy, oraz smietanę. Wszystkie
składniki dokładnie ze sobą łączę. Podaję z ziemniakami w mundurkach lub
z obranymi ziemniakami pokrojonymi w grube talarki - w zależności od
życzenia domownika.
MÓJ KOMENTARZ
To jest druga propozycja "gzik z pyrami", która ma swoich zwolenników w moim domu aczkolwiek ja osobiście preferuję pierwszą wersję, bogatszą w dodatki. Zachęcam do skorzystania z dwóch propozycji i podzielenia się swoimi spostrzeżeniami:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz