SKŁADNIKI:
- 450 ml śmietanki 30%,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
UZYSKAŁAM 180G MASŁA I 200ML MAŚLANKI.
WYKONANIE
Do miski wlewam śmietankę 30%, dodaję 1/3 łyżeczki soli morskiej i rozpoczynam na wysokich obrotach miksowanie. Po paru minutach otrzymuję ubitą śmietanę. Po 9 minutach miksowania zauważam początek rozdzielenia śmietany na masło i maślankę. Po dodatkowych 6 minutach miksowania mam maślankę i masło gotowe do spożycia. Cały proces trwał u mnie 15 minut. Maślankę odlewam (przeznaczę ją do pieczenia bułek), masło przekładam do sitka i odciskam bardzo dokładnie resztki maślanki za pomocą łyżki. Można masło przelać parę razy zimną wodą - ja to pominęłam. Pamiętam mamę, która dla całej rodziny ręcznie przygotowywała masło w dużym słoiku energicznie potrząsając. Dzisiaj mamy roboty i możemy domowe masło przygotować ekspresowo, do tego upieczony domowy chleb, domowa wędlina lub zrobiona przez nas konfitura...
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
To ma być śmietanka słodka ta łaciata??
OdpowiedzUsuńŚmietana kremówka 30% - używam w kubeczkach, ale w kartonikach też jest taka dostępna.
OdpowiedzUsuńPzdr. - A.P.D.S!