- 1kg szynki wieprzowej (moja 1,2kg),
- 250ml czerwonego wina,
- 15 kulek jałowca + 4 kulki,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka soli peklowej,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżka sosu balsamicznego,
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 duży liść laurowy,
- 1 średnia cebula,
- 3 plastry cytryny.
WYKONANIE
W moździerzu rozgniatam kulki jałowca i rozcieram z solą, majerankiem, tymiankiem, pieprzem cayenne, sosem sojowym. Umyte, osuszone mięso nacieram przygotowaną mieszanką - jeżeli mięso nie jest w ładnym kawałku obwiązuję sznurkiem nadając mu ładny kształt. Zawijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki na 24 godziny. Po wyjęciu z lodówki mięso (bez foli spożywczej) przekładam do brytfanny/naczynia żaroodpornego, polewam winem, układam plastry cytryny, cebuli, wrzucam 4 kulki jałowca, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i pod przykryciem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 2 godziny, 20 minut przed końcem pieczenia ściągam pokrywkę - szynka będzie miała chrupiąca skórkę (podlewam szynkę od tego momentu systematycznie sosem, żeby się nie przypiekła). Po upieczeniu zostawiam szynkę na kilka minut po czym podaję na ciepło lub na zimno. Aromatyczna, pachnąca owocem jałowca i winem. Soczysta szynka odnajdzie się podczas świąt, wystawnego obiadu, schłodzona jako wędlina do kanapek - do tego banalnie prosta w przygotowaniu. Polecam:)
SMACZNEGO!
Rewelacyjnie wygląda!
OdpowiedzUsuńwyśmienita ta szyneczka
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńMam pytanko - o jaki sos chodzi - sojowy, czy balsamiczny?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ewa
balsamiczny;)
OdpowiedzUsuńI właśnie robimy taką szyneczkę na Święta. Pozdrawiamy - Małgosia i Romek
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, mam nadzieję, że będzie smakowała;)
OdpowiedzUsuńOstatnio spotykam się z duetami...:) Romek i Kaśka, Małgosia i Romek...Miło...
Dziękuję za odwiedziny.
Pozdrawiam - A.P.D.S!