sobota, 23 marca 2013

KLUSKI ŚLĄSKIE CIEMNE

(Proporcje na 35 - 40szt)

SKŁADNIKI:
- 300g sypkich, ugotowanych ziemniaków,
- 100g startych, surowych ziemniaków,
- 100g mąki ziemniaczanej,
- sól (nie dodaję do masy tylko do wody).

WYKONANIE
Ziemniaki powinny być w proporcji do mąki 4:1 natomiast jajko jest opcjonalne (nie dodałam).
Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę, odstawiam do przestygnięcia. Dodaję starte, surowe ziemniaki (przed dodaniem - odciskam z nadmiaru zbędnego soku). Pozostawiam do ściemnienia (zajęło to 40 minut).  Masę ziemniaczaną dokładnie wyrównuję w naczyniu, wykrawam 1/4 masy, w jej miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wyrabiam. Formuję kuliste kluski, palcem wygniatam dziurkę. Wrzucam do osolonej i wrzącej wody. Od momentu wypłynięcia gotuję przez kilka minut. Wyjmuję i odcedzam. Gotowe.

MÓJ KOMENTARZ
Kluski śląskie ciemne to siostrzana odmiana klusek śląskich jasnych. W mojej rodzinie bardzo uwielbiane, podawane jako dodatek do dań mięsnych z sosem aczkolwiek można je również podać okraszone słoniną (stopioną). Ściśle trzymam się zasady: ziemniaki w proporcji do mąki 4:1 - w przeciwnym razie będą kluski bardziej mączne i mniej smaczne (w moim odczuciu). Nie ukrywam, ze jest troszkę "dziergania" w ich przygotowaniu lecz warto dla samej rozkoszy w konsumpcji. Polecam:)

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. też takie robię ale jakoś lepiej mi smakują z samych gotowanych ziemniaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas Justyno wszystkie kluski są mile widziane najbardziej przez dzieci ale, czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci... ciekawie jest gdy takie dziecko wraca sfrustrowane do domu po dłuższej nieobecności (wakacje, kolonie itd) a uzasadnieniem jest brak domowego jedzenia i zaczyna się od prośby porządnego obiadu z kluskami śląskimi w roli głównej:) W takiej sytuacji serwuję faktycznie z gotowanych ziemniaków bo:
    - szybciej, sprawniej,
    - konsystencja masy jest dla mnie lepsza, zwarta,
    - i przyznam rację chyba smaczniejsze, chociaż argumentacja może wynikać z kwestii przyzwyczajenia do klusek śląskich jasnych z racji częstszego podawania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. DO CIEMNYCH KLUSEK NIE DODAJE SIĘ MĄKI!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżeli Pan(i) nie życzy sobie klusek z dodatkiem mąki to proszę nie dodawać:) Jak widać ja dodaję i nam odpowiadają, więcej informacji na temat ich przygotowania można znaleźć w wikipedii! Pozdrawiam. A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...