sobota, 18 maja 2013

ZACIERKA SKUBANA

SKŁADNIKI:
- 1 jajko,
- 150g maki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- ok. 80 ml wrzącej wody (dolewać stopniowo i monitorować konsystencję ciasta - użyłam 80 ml).

WYKONANIE
Mąkę wsypuję na stolnicę, wbijam jajko, dodaję sól, wlewam stopniowo wodę i wyrabiam na gęste, elastyczne ciasto. Następnie skubię palcami zgrabne kluseczki, przesypując mąką by kluseczki nie zlepiły się, wrzucam do gotującej się, osolonej wody i gotuję od momentu wypłynięcia ok. 2 minuty. Kluseczki można również ugotować bezpośrednio w zupie.

MÓJ KOMENTARZ
Wykonanie zacierki skubanej jest troszkę pracochłonne jednak do pracy możemy zatrudnić dzieci (jeżeli mamy w pobliżu) lub zaangażować osobę z negatywnymi emocjami - ta praca świetnie rozładowuje:)) Nie wspomnę już o jakości domowej zacierki skubanej:) Polecam.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz