środa, 29 maja 2013

BABKA SEROWO - ZIEMNIACZANA

(Proporcje na formę o średnicy 20cm)

SKŁADNIKI:
- 2kg ziemniaków,
- 250g białego sera,
- 1 cebula (80g),
- 2 ząbki czosnku,
- 100g masła (ew. smalec),
- 2 duże jajka,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1 solidna łyżeczka majeranku,
- ok. 1 łyżeczka smalcu do wysmarowania formy (babka bez problemu wyjdzie z formy),
- ulubione sosy np: śmietanowy, pomidorowo - paprykowy, czosnkowy z bazylią lub zwykła kwaśna śmietana - wg uznania (u nas sprawdza się sos pomidorowo - paprykowy + surówka COLESŁAW).

WYKONANIE
Formę, w której przewiduję upieczenie babki dokładnie smaruję smalcem, odstawiam po czym wrócę do niej gdy będzie mi potrzebna. Umyte i obrane ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach. Lubię ułatwiać sobie pracę więc ziemniaki wrzucam do robota wielofunkcyjnego z odpowiednią wkładką, wrzucam także cebulę. Gdy urządzenie wykona pracę za mnie, wykładam ziemniaki z cebulą na duże sito i pozostawiam na kilka minut do oddania soku. Następnie zbędny sok zlewam. Tak przygotowane ziemniaki z cebulą przekładam do odpowiednio dużej miski, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, roztopione masło (wspomagam się mikrofalówką), biały ser, wbijam jajka, wsypuję majeranek i sól. Wyrabiam do idealnego połączenia się składników. Masę przekładam do formy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 60 - 70 minut. Pozostawiam jeszcze po upieczeniu przez kilka minut w formie. Podaję z ulubionymi sosami, surówką.

SMACZNEGO!



1 komentarz: