czwartek, 23 maja 2013

BISZKOPT MAKOWY POD PIERZYNKĄ

(Proporcje na formę o wym. 23x35cm)

BISZKOPT MAKOWY
- 4 jajka,
- 4 łyżki wody,
- 180g cukru,
- 80g mąki pszennej,
- 80g suchego maku,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę pszenną z suchym makiem i proszkiem do pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem.

DODATKOWE SKŁADNIKI
- mus jabłkowy (słoiczek ok. 280ml),
- jogurt naturalny (500ml),
- 2 galaretki o smaku morelowym (np.WINIARY) + 250ml gorącej wody.

BUDOWA PLACKA
Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie (250ml) i pozostawiam do lekkiego stężenia. Mus jabłkowy wykładam na biszkopt makowy (zimny) i równomiernie rozprowadzam po całej powierzchni ciasta. Następnie łączę jogurt naturalny z galaretkami i wylewam masę na mus jabłkowy.  Wstawiam do lodówki na ok. 60 minut do całkowitego stężenia masy jogurtowo - morelowej.

MÓJ KOMENTARZ
Ciasto powstało z potrzeby chwili, mając wiele pomysłów na przygotowanie czegoś słodkiego postawiłam na coś szybkiego, bezpretensjonalnego. Spontaniczne połączenie trzech smaków okazało się bardzo wyróżniające, mak, mus jabłkowy oraz masa jogurtowo - morelowa są świetnie za sobą skomponowane pod względem smaków. Zatem z pełnym przekonaniem polecam:)

SMACZNEGO!

1 komentarz: