piątek, 31 maja 2013

PIECZONE UDKA NA BOCZKU, CEBULI

SKŁADNIKI:
- udka/ćwiartki z kurczaka wg uznania (ok.1 kg, wychodzą 3 - 4 sztuki),
- boczek wędzony (ok.150g),
- 1 cebula (ok.100g).
MIESZANKA PRZYPRAW
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki imbiru.

WYKONANIE
Przygotowuję mieszankę przypraw, wszystkie przyprawy umieszczam w małym naczynku i mieszam. Umyte i osuszone mięso nacieram mieszanką, wkładam do naczynia z pokrywką i wstawiam do lodówki na 60 minut. Dno naczynia żaroodpornego wykładam plastrami boczku wędzonego i cebuli. Na boczku i cebuli układam porcje mięsa i wstawiam do nagrzanego piekarnika  do 200° C na ok. 40 - 45 minut. Bezpośrednio po upieczeniu podaję jako dodatek do obiadu. Taka wskazówka - naczynia żaroodpornego nie smaruję tłuszczem (nie ma potrzeby) i tak w trakcie pieczenia dużo wydobędzie się z boczku.

SMACZNEGO!

1 komentarz: