(Proporcje na 10 sztuk)
SKŁADNIKI:
- ok. 250g mąki tortowej,
- 10g świeżych drożdży + 80ml letniego mleka + 1 łyżeczka mąki + 1 łyżeczka cukru,
- 20g miękkiego masła,
- 60mlwody,
- 1 łyżka cukru,
- szczypta soli,
- mleko/białko do posmarowania kajzerek.
WYKONANIE
Do naczynka wlewam mleko, dodaję rozkruszone drożdże, mąkę, cukier mieszam i odstawiam na bok. Pozostałe składniki umieszczam w misce (mąka, masło, woda, cukier, sól), wlewam rozczyn drożdżowy i wyrabiam na elastyczne ciasto przez kilka minut. Formuję w kulę i zostawiam do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Następnie dzielę na 10 części, formuję kulki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczam i ponownie zostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Nacinam ostrym nożem, smaruję mlekiem i wstawiam bułki do nagrzanego piekarnika do 200° C na ok. 15 - 20 minut. Wykładam na kratkę do odparowania i wystygnięcia. Gotowe:)
SMACZNEGO!
czwartek, 23 maja 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
(Proporcje na 200g ciasta) SKŁADNIKI: - 1 jajko, - 150g mąki pszennej, - 1/4 łyżeczki soli. WYKONANIE Mąkę wsypuję na stolnicę, wbij...
ale pysznie wyglądają, takie świeże pieczywo z rana..mmm pycha:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciepłe na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń