czwartek, 23 maja 2013

KAJZERKI

(Proporcje na 10 sztuk)

SKŁADNIKI:
- ok. 250g mąki tortowej,
- 10g świeżych drożdży + 80ml letniego mleka + 1 łyżeczka mąki + 1 łyżeczka cukru,
- 20g miękkiego masła,
- 60mlwody,
- 1 łyżka cukru,
- szczypta soli,
- mleko/białko do posmarowania kajzerek.

WYKONANIE
Do naczynka wlewam mleko, dodaję rozkruszone drożdże, mąkę, cukier mieszam i odstawiam na bok. Pozostałe składniki umieszczam w misce (mąka, masło, woda, cukier, sól), wlewam rozczyn drożdżowy i wyrabiam na elastyczne ciasto przez kilka minut. Formuję w kulę i zostawiam do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Następnie dzielę na 10 części, formuję kulki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczam i ponownie zostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Nacinam ostrym nożem, smaruję mlekiem i wstawiam bułki do nagrzanego piekarnika do 200° C na ok. 15 - 20 minut. Wykładam na kratkę do odparowania i wystygnięcia. Gotowe:)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. ale pysznie wyglądają, takie świeże pieczywo z rana..mmm pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciepłe na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń