czwartek, 16 maja 2013

RISOTTO Z WARZYWAMI I SEREM

(Proporcje dla 2 - 3 osób)

SKŁADNIKI:
- 100g suchego, białego ryżu (może być inny np. brązowy SONKO, wskazany arborio aczkolwiek moje dzieci preferują biały:)),
- papryka (200g),
- marchew (100g),
- cebula (100g),
- czosnek (2 ząbki),
- puszka pomidorów (np.PUDLISZKI),
- 120g startego żółtego sera,
- 2 łyżki oleju z oliwą,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1 łyżeczka oregano (suszone),
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki.

WYKONANIE
Ryż gotuję w osolonej wodzie na sypko. Przygotowuję warzywa: obieram, usuwam gniazda nasienne (papryka), myję i kroję. Marchew w talarki, paprykę i cebulę w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę. Na rozgrzaną (dużą) patelnię wrzucam marchew, następnie cebulę i czosnek, paprykę i duszę pod przykryciem, aż warzywa stracą swoją surowość. Następnie dodaję pomidory z puszki i ryż. Całość dokładnie mieszam, duszę jeszcze przez ok.5 minut, wsypuję starty ser, doprawiam do smaku wyżej wymienionymi dodatkami (sól, curry, papryka ostra, oregano). Danie jest łagodne (ze względu na małe dziecko), jeżeli preferujemy bardziej wyraziste w smaku wzbogacamy innymi przyprawami typu: chili lub zwiększamy proporcje podanych przeze mnie przypraw.

SMACZNEGO!

1 komentarz: