poniedziałek, 13 maja 2013

SAŁATKA Z POMIDORÓW, CZERWONEJ CEBULI

(Proporcje dla 2 - 3 osób)

SKŁADNIKI:
- 800g pomidorów (najlepsze podłużne polne),
- 1 czerwona cebula (ok.80g),
- 250ml śmietany sałatkowej 12% o gęstej konsystencji,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.
OPCJONALNE
- szczypiorek ilość wg uznania,
- ogórek kiszony (2 - 3 szt),
- jeżeli nie chcemy śmietany możemy zastąpić ją jogurtem naturalnym aczkolwiek ta sałatka śmietanę uwielbia:)

WYKONANIE
Umyte pomidory kroimy w kostkę, cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku. Sprawdzamy, jeżeli smak sałatki nam odpowiada to podajemy.

MÓJ  KOMENTARZ
Tak, wiem jeszcze... za wcześnie na "sezon pomidorowy", jeszcze... należy zaczekać na polne pomidory (takie preferuję w tej sałatce:))... ale sałatka musiała powstać na bardzo gorącą prośbę:) Przepis godny wypróbowania podczas trwania sezonu pomidorowego chyba, że znajdzie się podobny degustator, który musi mieć już w tej chwili:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz