piątek, 17 maja 2013

PURRE Z ZIEMNIAKÓW

SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków,
- 100ml mleka (ciepłe),
- 40g masła,
- 1 średnia cebula (ok.80g),
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej.

WYKONANIE
Obrane, umyte, pokrojone na kawałki ziemniaki zalewam zimną wodą, solę do smaku (wsypałam 1 łyżeczkę soli) i gotuję. W tym czasie obieram, myję i kroję w drobną kostkę cebulę, podsmażam na patelni aż się zeszkli. Zlewam wodę, dodaję masło i jeszcze gorące ziemniaki rozgniatam na purre (tłuczek/praska do ziemniaków). Wlewam ciepłe mleko, dodaję cebulę, doprawiam do smaku solą i gałką - dokładnie ubijam na gładką masę. Podaję jako dodatek do obiadu - sprawdzą się praktycznie ze wszystkim: z mięsem z pieczeni, ze sznycelkami z jajek itd....i oczywiście z surówką/buraczkami/kapustą.

MÓJ KOMENTARZ
Zostałam prywatnie poproszona przez znajomych o zamieszczanie prostych, tradycyjnych potraw - oto spełniam prośbę:) Drugim czynnikiem, który wpłynął na moją decyzję jest wnikliwe zaobserwowanie, iż dużym powodzeniem cieszą się bardzo proste z pozoru dania np.placki ziemniaczane, ziemniaki w ziołach, ziemniaki z twarogiem... i dzisiaj wprowadzam coś nowego, prostego i mega powszechnego jak PURRE Z ZIEMNIAKÓW - są naprawdę smaczne, zatem zachęcam do skorzystania z przepisu:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz