wtorek, 7 maja 2013

RYŻ Z OWOCAMI I TRAWĄ CYTRYNOWĄ

(Proporcje dla 2 osób)

SKŁADNIKI:
- 100g długoziarnistego, białego ryżu (woreczek, np. SONKO),
- 2 łodygi trawy cytrynowej,
- truskawki (150g),
- ananas w kawałkach (150g),
- banan (150g),
- 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
- 3 łyżki greckiego jogurtu,
- opcjonalnie cukier trzcinowy/miód/cukier puder do smaku.

WYKONANIE
Ryż gotuję z trawą cytrynową w wodzie wg wskazówek na opakowaniu (z trawy cytrynowej odcinam końcówkę oraz liście, ściągam wierzchnią warstwę, trzonkiem noża lekko ugniatam i wrzucam do wody z ryżem, w czasie gotowania uwolnią się olejki eteryczne i ryż będzie miał specyficzny/orzeźwiający smak, po ugotowaniu ryżu trawę wyrzucam) Ugotowany ryż wykładam do miski i pozostawiam do wystygnięcia. Truskawki i banana kroję w plasterki, ananas z puszki odsączam z zalewy - owoce dodaję do ryżu, łączę z jogurtem, sokiem z pomarańczy i jeżeli odczuwam potrzebę dosładzam. Gotowe:)

MÓJ KOMENTARZ
Ryż w połączeniu z trawą nabiera cytrusowego aromatu (trawa cytrynowa różni się tym od cytryny, że nie jest kwaśna).

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz