sobota, 25 maja 2013

KLUSKI NA PARZE

(Proporcje na ok. 16 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 500g mąki pszennej,
- 200ml mleka,
- 40ml oleju,
- 1 duże jajko,
- 40g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli.

WYKONANIE
Do przesianej mąki wkruszam drożdże, wsypuję cukier, sól, wbijam jajko, wlewam letnie mleko, olej i wyrabiam na jednolitą masę (ciasto nie może kleić się do dłoni). Przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość). Następnie formuję kluski wielkości pączka. Układam na stolnicy posypanej mąką. Gdy kluski zaczną rosnąc, wlewam wodę do garnka (do wysokości 2 cm), wstawiam wkładkę z przeznaczeniem do gotowania klusek na parze, jeżeli takiej nie posiadamy możemy użyć "babcinego sposobu", tzn. nałożyć gazę i obwiązać gumką.  Na podstawce układam kluski pamiętając przy tym o odstępach (znacznie urosną) i gotuję pod przykryciem ok. 10 - 15 minut. Jeżeli nie mamy pewności czy kluski są gotowe, możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem, gdy patyczek  po wyjęciu będzie suchy - kluski gotowe:) Kluski na parze podaję w dwóch wersjach. Z domowymi konfiturami lub przygotowanym wcześniej sosem. Jedna i druga wersja jest wyśmienita. Polecam:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz