środa, 15 maja 2013

BIAŁE SZPARAGI Z SEZAMEM

SKŁADNIKI:
- pęczek świeżych szparagów + 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka ziaren sezamu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól morska, biały pieprz.

WYKONANIE
Szparagi cienko obieram na całej długości odcinając zdrewniałe końcówki. Związuję w pęczek bawełnianą  nitką i gotuję we wrzątku z dodatkiem cukru i soli przez ok. 10 -15 minut (szparagi gotujemy pionowo, główki wystają ponad poziom wody). Na patelni prażę sezam. Odsączone z wody szparagi doprawiam do smaku solą morską, białym pieprzem, polewam oliwą, posypuję prażonym sezamem. Gotowe.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz