czwartek, 30 maja 2013

BUDYŃ WANILIOWY Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

(Proporcje dla 2 -3 osób)

SKŁADNIKI:
- 500ml mleka 3/2%,
- 200g startego jabłka,
- laska wanilii + 3/4 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka masła,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 żółtko,
- syrop malinowy/sos owocowy - ulubiony, dowolne owoce np. przetarte maliny, dowolny dżem - dodatki wg własnych preferencji.

WYKONANIE
Laskę wanilii przecinam wzdłuż i wydobywam ziarenka. Do rondelka wlewam mleko (100ml zostawiam), dodaję masło, ziarenka wanilii, cukier, cukier waniliowy i zagotowuję. W innym naczynku z pomocą blendera łączę pozostałe składniki: mleko (100ml), mąkę ziemniaczaną, żółtko. Ścieram na tarce duże jabłko w zależności od upodobań na małych oczkach lub dużych (moje dzieci lubią kawałki owoców, zatem ścieram na dużych oczkach). Do gotującego się mleka dodaję starte jabłko, mieszam, chwilę gotuję po czym wlewam zawartość naczynka (mąka ziemniaczana + żółtko + mleko) i kontynuuję mieszanie (istotne, żeby nie było grudek), na końcu wsypuję cynamon. Przygotowane pucharki napełniam budyniem waniliowym z jabłkiem i cynamonem, polewam syropem malinowym i w zależności od życzenia podaję dodatkowo z owocami lub dżemem. Gotowe:)


SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. Waniliowy budyń z domowym sokiem malinowym to smak mojego dzieciństwa! Aż się rozmarzyłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie także smak dzieciństwa ale ostatnio eksperymentuję z innymi smakami - i z tym połączeniem budyń jest również fenomenalny:)
    Pozdrawiam - A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń