poniedziałek, 6 maja 2013

WARZYWNA Z INDYKIEM W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM (SOS CZOSNKOWY)

(Proporcje dla 3 - 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 1 sałata ozdobna,
- 300g indyka w cieście naleśnikowym (przepis niżej),
- 100g papryki (kolor dowolny, wykorzystałam zieloną),
- mała czerwona cebula,
- 100g zielonego ogórka,
- 100g pomidorów (wykorzystałam cherry),
- 50g zielonych oliwek,
- 6 łyżek naturalnego jogurtu,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- opcjonalnie: sól, pieprz, miód/cukier do smaku, sok z cytryny.

WYKONANIE
Sałatę układam na dużym talerzu, pomidory, ogórka, paprykę i cebulę kroję wg uznania w kostkę lub plasterki. Warzywa mieszam i wykładam na sałatę. Układam plasterki indyka, posypuję zielonymi oliwkami, przygotowuję sos: z jogurtu, czosnku, bazylii - doprawiam do smaku. Sałatka doskonała podczas grillowania, świetna na co dzień.

FILET Z INDYKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM (DO SAŁATEK) 
SKŁADNIKI:
- 600g filetu z indyka,
- 1 jajko,
- 100g mąki pszennej,
- ok.100ml mleka,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu,
- 1/3 łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka oregano,
- olej/olej z oliwą (wg uznania) do smażenia.

WYKONANIE
Z mąki, mleka, jajka, i przyprawy (sól, pieprz, curry, oregano) przygotowuję ciasto naleśnikowe. Konsystencja tego ciasta musi być gęsta. Następnie umyte, pokrojone w plastry mięso zanurzam w cieście i smażę na rozgrzanej patelni, smażę z dwóch stron na złoty kolor. Odsączam na papierowym ręczniku.

SMACZNEGO!

1 komentarz: