piątek, 3 maja 2013

SERNIK CZEKOLADOWY

(Proporcje na formę o średnicy 24cm)

SKŁADNIKI:
- 1 kg twarogu,
- 200g deserowej czekolady,
- 100g gorzkiej czekolady + 80g gorzkiej czekolady do polania sernika + 20g wiórków białej czekolady do posypania,
- 130g cukru,
- 2 duże jajka,
- 60g masła,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mleka (do rozpuszczenia czekolady),
- 3 łyżki wiśniówki (sernik będzie miał bardziej wyrazisty smak).

WYKONANIE
Zaczynam od zmielenia twarogu trzykrotnie. Do rondelka wlewam mleko i wrzucam połamaną na kawałki czekoladę (200g deserowej + 100g gorzkiej) - rozpuszczam na małym ogniu. Masło ucieram z cukrem, żółtkami, wsypuję mąkę, wlewam zimną czekoladę, wiśniówkę i miksuję całość na jednolitą konsystencję. Dodaję stopniowo zmielony twaróg  oraz pianę z białek. Całość bardzo starannie  mieszam na wolnych obrotach mikserem lub ręcznie specjalną łyżką do ciasta. Masę serową wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 150° C z termoobiegiem na ok. 60 minut. Po upieczeniu nożem odcinam sernik od krawędzi formy i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia. Polewam czekoladą i posypuję wiórkami białej czekolady.

MÓJ KOMENTARZ
Obłędnie pyszny, czekoladowy sernik o aksamitnej, kremowej konsystencji - rozpływa się w ustach. Po zjedzeniu jednej porcji trzeba silnej woli, żeby nie sięgnąć po następną porcję... Polecam:)

SMACZNEGO!


1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...