piątek, 24 maja 2013

SEZAMKI (PYSZNE!)

(Proporcje na formę o średnicy 23cm)

SKŁADNIKI:
- 200g ziaren sezamu,
- 150g cukru,
- 2 łyżki naturalnego miodu,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżki mleka.

WYKONANIE
Zaczynam od uprażenia ziaren sezamu na złoty kolor na rozgrzanej, suchej patelni. Następnym krokiem jest rozpuszczenie w rondelku mleka z cukrem i cukrem waniliowym (zajmuje mi to ok. 20 minut) - ma powstać karmel. Do karmelu dodaję miód - mieszam na bardzo małym grzaniu, wsypuję uprażony sezam i bardzo energicznie mieszam do połączenia się składników. Masę sezamową wykładam do wcześniej przygotowanej formy silikonowej (z przeznaczeniem do pieczenia tarty), wyrównuję powierzchnię łyżką, dociskam masę do formy. Pozostawiam do wystygnięcia, po czym wyciągam twardy sezam ( z formy silikonowej idzie to bardzo sprawnie) i kroję w dowolne kawałki. Należy pamiętać, że po połączeniu się właściwych składników masa sezamowa bardzo szybko twardnieje i w zawiązku z tym należy pośpieszyć się z przełożeniem do formy.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...