niedziela, 19 maja 2013

SAŁATKA Z ARBUZEM, KURCZAKIEM, MOZZARELLĄ, OLIWKAMI

(Proporcje dla 3 - 4 osób)

SKŁADNIKI:
- sałata lodowa,
- filet z kurczaka (300g) + 1 łyżeczka curry + 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- mozzarella (standardowa kulka),
- arbuz (300g),
- zielone oliwki (60g).
SOS
- 5 łyżek oliwy z oliwek (db jakości),
- 2 łyżki konfitury z żurawiny,
- solidna łyżeczka ziaren sezamu,
- sól wg uznania (użyłam 1/2 łyżeczki),
- papryka ostra lub chilli (użyłam 1/2 łyżeczki).

WYKONANIE
Przygotowuję mięso, pozbawiam błonek, chrząstek, myję, kroję w drobne kawałki. Wsypuję curry i tymianek - nacieram, odstawiam na 30 minut. Smażę na patelni z opcją: smażenie beztłuszczowe lub jeżeli nie dysponujemy taką patelnią smażymy z małą ilością oleju z oliwą/oliwą do lekkiego zrumienienia. Jeżeli mięso smażyliśmy na oleju, odsączamy na papierowym ręczniku. Następnie porywam sałatę na mniejsze kawałki i układam na talerzu. Arbuza, mozzarellę kroję w paski lub w kostkę - wg własnych upodobań i układam na sałacie. Posypuję zielonymi oliwkami. Przygotowuję sos, wszystkie właściwe składniki umieszczam w małym słoiczku i zdecydowanym ruchem potrząsam w celu połączenia się składników. Polewam sałatkę. Gotowe:)

SMACZNEGO!


 

5 komentarzy:

  1. ciekawe połączenia, zwłaszcza ten arbuz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Ciekawie brzmi. A czy mozna użyć ziaren słonecznika zamiast sezamu?
    A żurawinę czym mozna zastąpić?
    Proszę o odpowiedz:-).
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm...skoro prośba o odpowiedz...
    Oczywiście, że można modyfikować przepis.
    Żurawinę ogólnie można pominąć i skupić się tylko na pozostałych składnikach lub dodatkowo wykorzystać sok z cytryny/limonki.
    Można użyć ziaren słonecznika/dyni, można użyć suszonej żurawiny.
    Sałatki mają to do siebie, że wykorzystujemy takie produkty, które preferujemy.
    Ja podrzucam pomysł natomiast zawsze można "coś" pominąć lub zastąpić produktem dla nas odpowiednim.
    Hmm...ina i Sewa - dziękuję za pytanie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za odpowiedź. Lekko zmodyfikowałam przepis. I tez wyszło pysznie. Zamiast żurawiny uzylam gęstego soku z czarnej porzeczki. Zamiast sezamu grubo siekanych ziaren słonecznika. To chyba juz wszystkie zmiany;-). Byc moze kiedys napiszę o tym na swoim blogu.

      Usuń
  4. Brzmi apetycznie i musiało tak smakować;)
    Pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń