niedziela, 19 maja 2013

LETNIE CIASTO W KOLORACH

(Proporcje na formę o wym. 23x35cm)

 BISZKOPT Z SZEŚCIU JAJEK
- 6 jajek,
- 6 łyżek wody,
- 27dag cukru,
- 12dag mąki pszennej,
- 12dag mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę kuchenną.

DODATKOWE SKŁADNIKI:
- 750ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 4 galaretki : pomarańczowa, żółta, zielona, czerwona,
- 2 łyżki żelatyny + 60 ml gorącej wody (nie wrzącej).

WYKONANIE
Biszkopt przekrawam na 2 części. Każdą galaretkę: żółtą, czerwoną, zieloną rozpuszczam w jednej szklance przegotowanej, gorącej wody (w sumie 3 szkl. wody) i pozostawiam w chłodnym miejscu do stężenia. Następnie kroję każdą galaretkę w kostkę. Żelatynę rozprowadzam w gorącej wodzie i pozostawiam do wystygnięcia. Ubijam schłodzoną śmietankę (500ml) z cukrem pudrem, wlewam żelatynę (wystudzoną) - dokładnie mieszam. Do ubitej śmietany dodaję 3 kolory galaretek pokrojonych w kostkę i starannie mieszam w celu zachowania pierwotnych kosteczek. Masę wykładam na biszkopt (1 część), przykrywam biszkoptem (2 część). Galaretkę pomarańczową rozpuszczam w 200 ml przegotowanej, gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia. Ubijam 250 ml schłodzonej śmietanki i wlewam galaretkę. Wykładam na wierzch ciasta równomiernie rozprowadzając. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki na 60 minut.

SMACZNEGO!


1 komentarz: