czwartek, 16 maja 2013

DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

(Proporcje na ok. 15 sztuk)

SKŁADNIKI:
- ok.600g mąki pszennej (użyłam dokładnie 580g),
- 30g świeżych drożdży,
- 40g cukru pudru + 1 łyżka cukru (kryształ),
- 60g masła (miękkie),
- 2 żółtka + 1 białko (do smarowania),
- 250ml mleka (letnie),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli,
- owoce.

KRUSZONKA
- 70g mąki pszennej,
- 50g cukru pudru,
- 50g masła,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
 Zagniatam roztopione masło, mąkę pszenną, cukier i cukier waniliowy.

WYKONANIE
 Do letniego mleka dodaję 1 łyżkę cukru (kryształ) i pokruszone 30g drożdży. Zostawiam do wyrośnięcia. Do przesianej mąki wsypuję cukier puder, sól, wbijam żółtka, dodaję miękkie masło, wlewam sok z cytryny i rozczyn drożdżowy - wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto (nie powinno kleić się do dłoni). Pozostawiam w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok. 60 minut. Następnie dzielę ciasto na 15 części. Formuję okrągłe bułeczki i układam w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. W każdej bułce robię dnem szklanki wgłębienie, praktycznie do samej blaszki, układam w tym wgłębieniu przygotowane owoce, posypuję kruszonką i pozostawiam do lekkiego "napuszenia". Tak przygotowane drożdżówki do pieczenia smaruję dookoła białkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C na ok. 15 - 20 minut. Gotowe wykładam na kratkę do odparowania i wystygnięcia.

MÓJ KOMENTARZ
Do przygotowania drożdżówek z owocami możemy wykorzystać owoce świeże lub ze słoiczków z naszej spiżarni. Mając jeszcze dużo zapasów na pólkach zdecydowałam się wykorzystać brzoskwinie i czerwoną porzeczkę. Odnajdą się różne owoce należy wcześniej sprawdzić czy nie są zbyt kwaśne (wówczas dodać więcej słodkiej kruszonki - smaki przenikną się wzajemnie:))

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. bardzo lubię domowe drożdżówki, wyszły Ci świetnie
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę taką drożdżówkę!:) Tak apetycznie wyglądają...

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne drożdżówki.
    Porywam jedną na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zatem proszę się częstować...:) Polecam również z serem! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń