czwartek, 23 maja 2013

MINESTRONE Z KURCZAKIEM (Z DOMOWĄ ZACIERKĄ)

(Proporcje dla 3 - 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 350g filetu z kurczaka + 1 łyżka oleju z oliwą,
- puszka pomidorów (krojonych),
- brokuł (80g),
- fasolka zielona (100g),
- marchew (100g),
- korzeń pietruszki (100g),
- korzeń selera (50g),
- por (50g),
- czerwona cebula (50g),
- 1duży ząbek czosnku,
- 1,5 l bulionu warzywnego (domowy),
- 100g zacierki (przepis poniżej),
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1 łyżeczka tymianku (suszony),
- 1 łyżeczka bazylii (suszona),
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej.

WYKONANIE
Pracę rozpoczynam od przygotowania mięsa, pozbawiam błonek, chrząstek, myję, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w paski. Wszystkie warzywa (poza brokułami i fasolką) obieram, myję i kroję w słupki. Wrzucam do garnka z różyczkami brokułów, fasolką, zalewam zimną wodą i gotuję do pożądanej miękkości. W między czasie do zupy (po ok. 15 minutach) dodaję puszkę pomidorów. Mięso smażę na rozgrzanej patelni do czasu, aż straci swoją surowość. Przekładam do wolnego naczynka. Następnym krokiem jest pokrojenie w pióra cebuli i przepuszczenie przez praskę czosnku, również smażę na patelni, w której smażyłam mięso. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodaję do zupy mięso, cebulę i czosnek, całość gotuję ok. 5 minut. Na końcu doprawiam do smaku wyżej wymienionymi dodatkami smakowymi (sól, papryka, tymianek, bazylia). Sprawdzam smak, jeżeli mi odpowiada to zupa gotowa. Pozostaje kwestia zacierki, możemy ją ugotować osobno lub z zupą. Jeżeli chcemy ułatwić sobie pracę i nie brudzić więcej naczyń to wsypujemy zacierkę w połowie gotowania do zupy. Dodam taką istotną wskazówkę, iż czas gotowania MINESTRONE Z KURCZAKIEM wyniósł u mnie ok. 30 minut.

ZACIERKA TARTA
 (Proporcje na 200g ciasta)
- 1 jajko,
- 150g mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli.

WYKONANIE
Mąkę wsypuję na stolnicę, wbijam jajko, dodaję sól i zagniatam bardzo twarde ciasto, z trudem musi uginać się pod naciskiem palca. Następnie ścieram na tarce o dużych oczkach, lekko przesypując mąką, by kluseczki nie zlepiły się, wrzucam do gotującej się, osolonej wody i gotuję od momentu wypłynięcia ok. 2 minuty. Kluseczki można również ugotować bezpośrednio w zupie.

ZACIERKA SKUBANA
 - 1 jajko,
- 150g maki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- ok. 80 ml wrzącej wody (dolewać stopniowo i monitorować konsystencję ciasta - użyłam 80 ml).

WYKONANIE
Mąkę wsypuję na stolnicę, wbijam jajko, dodaję sól, wlewam stopniowo wodę i wyrabiam na gęste, elastyczne ciasto. Następnie skubię palcami zgrabne kluseczki, przesypując mąką by kluseczki nie zlepiły się, wrzucam do gotującej się, osolonej wody i gotuję od momentu wypłynięcia ok. 2 minuty. Kluseczki można również ugotować bezpośrednio w zupie.

SMACZNEGO!

1 komentarz: