sobota, 25 maja 2013

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI, BEZĄ NA KRUCHYM SPODZIE

(Proporcje na formę o wym. 23x35 cm)

SKŁADNIKI NA CIASTO
- 320g mąki pszennej,
- 30g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 180g masła,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 żółtko.

MASA SEROWA
- 500g twarogu (trzykrotnie zmielonego),
- 4 żółtka,
- 220g cukru,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- 400ml mleka,
- 60ml oleju.

BEZA
- 5 białek (białka wykorzystujemy ze spodu i masy serowej),
- 180g cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

DODATKOWO
- 450g brzoskwiń z puszki (pokrojone w kostkę).

WYKONANIE
Przygotowuję formę do pieczenia. Z podanych składników zagniatam ciasto, wykładam do formy. Nakłuwam widelcem. Następnie żółtka ucieram z cukrem, wlewam olej, wsypuję budynie - dokładnie mieszam. Dodaję zmielony twaróg, mleko i na końcu pokrojone w kostkę brzoskwinie - całość starannie aczkolwiek delikatnie łączę. UWAGA! Masa będzie o płynnej konsystencji - proszę nie wpadać w panikę, należy zwrócić tylko uwagę na formę, żeby była całkowicie "szczelna" - żeby masa nie wypłynęła:) Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 30 minut. Po 25 minutach od włożenia do piekarnika ubijam pianę z białek na sztywno, w trakcie ubijania wsypuję cukier i mąkę ziemniaczaną. Po upływie 30 minut wyciągam ciasto i rozprowadzam pianę po całej powierzchni. Wstawiam ponownie do nagrzanego piekarnika do 180° C na 25 minut Wyłączam grzanie i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia. Podaję udekorowane brzoskwiniami.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...