środa, 29 maja 2013

IZAURA

(Proporcje na formę o wym. 24x40cm)

 CIASTO
- 200g mąki pszennej,
- 200g cukru,
- 200g palmy z murzynkiem,
- 40g kakao (ciemne),
- cukier waniliowy (16g),
- 3 duże jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek wody.

MASA SEROWA
- 1kg twarogu (trzykrotnie zmielonego),
- 200g cukru,
- 100g wiórków kokosowych,
- 100ml oleju,
- 3 duże jajka,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.

 POLEWA CZEKOLADOWA
- 4 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki zimnej wody,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki pszennej(dodać na końcu),
- 1 łyżka kakao.
W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję cukier, wodę , kakao i mieszam. Na końcu dodaję mąkę.

WYKONANIE
Do rondelka wrzucam palmę pokrojoną w kostkę, wsypuję cukier, cukier waniliowy, kakao, wlewam wodę i gotuję przez 4 minuty, do rozpuszczenia wszystkich składników. Odstawiam do wystygnięcia. Dodaję żółtka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz ubitą pianę z białek. Dokładnie mieszam. Masę wylewam do przygotowanej wcześniej formy. Podchodzę do przygotowania masy serowej. Ucieram cukier z cukrem waniliowym, jajkami oraz olejem na gładką konsystencję. Wsypuję wiórki kokosowe, dodaję stopniowo trzykrotnie zmielony twaróg. Mieszam bardzo starannie. Masę serową wykładam na ciemne ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 60 minut. Po upieczeniu polewam polewą czekoladową i posypuję wiórkami kokosowymi.

SMACZNEGO!


1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...