niedziela, 19 maja 2013

PLACKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW

(Proporcje na ok. 10 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 500g ugotowanych ziemniaków w osolonej wodzie (użyłam 1/2 łyżeczki soli),
- 1 duże jajko,
- 5 stołowych łyżek mąki pszennej,
- 1 łyżka maki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- olej/olej z oliwą do smażenia lub smażenie beztłuszczowe (placki smażone na tłuszczu są smaczniejsze - moje odczucie).

WYKONANIE
Ugotowane ziemniaki rozgniatam tłuczkiem/praską do ziemniaków, jeżeli nie posiadamy wymienionych akcesoriów to widelcem (z pewnością potrwa to dłużej). Do rozgniecionych ziemniaków wbijam jajko, wsypuję mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, sól, gałkę, zioła - wyrabiam na spójną masę. Formuję placki o grubości podobnej plackom ziemniaczanym i smażę na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złotobrązowy kolor (ok. 2 minuty z każdej strony). Odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję z ulubionymi sosami lub zwykłym jogurtem naturalnym. Dawniej, gdy byłam w wieku szkolnym podawano nam placki z gotowanych ziemniaków..... z cukrem:) Zatem do wypróbowania:)

SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. Mniam!!
    Spałaszowałbym teraz :o)





    Kornelia

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na ziemniaki które zostały z obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię takie placki jak zostaną mi ziemniaki z obiadu :)
    Są pyszne szczególnie z cukrem

    OdpowiedzUsuń
  4. wypróbuję dzisiaj
    :-)

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...