piątek, 10 maja 2013

KROKIETY Z PIECZAREK W CHRUPIĄCEJ PANIERCE

(Proporcje na ok.12 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 400g pieczarek,
- 100g żółtego sera,
- natka pietruszki,
- 1duże jajko,
- 3 łyżki tartej bułki,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego.
DO PANIEROWANIA
- ok.120g kaszy kukurydzianej (zamiast kaszy kukurydzianej możemy użyć bułki tartej),
- 1 duże jajko,
- olej z oliwą/olej wg uznania do smażenia.

WYKONANIE
Oczyszczone, opłukane pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach to samo czynię z żółtym serem. Starte pieczarki podsmażam na rozgrzanej patelni i przekładam do miski. Do pieczarek dodaję kolejno: starty ser, pokrojoną drobno natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą, doprawiam solą i pieprzem. Formuję podłużne krokiety (1 łyżka masy = 1 krokiet) panieruję w rozmąconym jajku następnie w kaszy kukurydzianej. Smażę na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Podaję z różnymi sosami wg uznania (np.grzybowym, koperkowym) lub podaję w duecie z barszczem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz