niedziela, 5 maja 2013

FILET Z INDYKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM (DO SAŁATEK)

SKŁADNIKI:
- 600g filetu z indyka,
- 1 jajko,
- 100g mąki pszennej,
- ok.100ml mleka,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu,
- 1/3 łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka oregano,
- olej/olej z oliwą (wg uznania) do smażenia.

WYKONANIE
Z mąki, mleka, jajka, i przyprawy (sól, pieprz, curry, oregano) przygotowuję ciasto naleśnikowe. Konsystencja tego ciasta musi być gęsta. Następnie umyte, pokrojone w plastry mięso zanurzam w cieście i smażę na rozgrzanej patelni, smażę z dwóch stron na złoty kolor. Odsączam na papierowym ręczniku.

MÓJ KOMENTARZ
Tak przygotowane filety podaję w sałatce warzywnej z sosem czosnkowym aczkolwiek nie jest to warunek. Takie filety z indyka lub kurczaka można podać z pieczonymi ziemniakami, z puree ziemniaczanym, ryżem.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Super szybkie i pyszne danie.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakowało i dziękuję za pozostawienie komentarza:)
    Pozdrawiam - A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń