czwartek, 23 maja 2013

KOMPOT Z RABARBARU (Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ)

(Proporcje dla 3 osób)

SKŁADNIKI:
- 200g rabarbaru,
- 1 łodyga trawy cytrynowej,
- 700ml wody,
- cukier wg uznania (użyłam 4 stołowe łyżki).

WYKONANIE
Odmierzoną ilość wody wlewam do garnka i doprowadzam do wrzenia, następnie wrzucam obrany, umyty i pokrojony w kostkę  rabarbar, trawę cytrynową (z trawy cytrynowej odcinam końcówkę oraz liście, ściągam wierzchnią warstwę, trzonkiem noża lekko ugniatam, w czasie gotowania uwolnią się olejki eteryczne i kompot będzie miał specyficzny/orzeźwiający smak). Gotuję do miękkości, wsypuję cukier, przecedzam przez sitko i odstawiam do przestygnięcia. Schłodzony, orzeźwiający z kostkami lodu - kompot idealny w upalne dni. Polecam:)

SMACZNEGO!

 

2 komentarze:

  1. Z dodatkiem trawy cytrynowej jeszcze nie piłam :)

    Pozdrawiam,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne połączenie, na pewno jest smaczne:)

    OdpowiedzUsuń