wtorek, 21 maja 2013

CIASTKA Z PRAŻONYM SEZAMEM (MINI ŚLIMACZKI)

(Proporcje na ok. 70 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 200g mąki pszennej,
- 70g ziaren sezamu,
- 70g cukru,
- 50g masła,
- 1duże jajko,
- 2 łyżki mleka,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- szczypta soli.
DODATKOWO
- 2 łyżki mleka + 1 łyżeczka naturalnego miodu (do posmarowania ciastek).

WYKONANIE
Zaczynam od sezamu. Na rozgrzaną patelnię wysypuję ziarna sezamu i prażę przez parę minut do uzyskania złotego koloru. Zakręcam grzanie i pozostawiam do wystygnięcia. Do mąki wsypuję składniki suche tzn. cukier, sezam, proszek do pieczenia, sól - mieszam. Następnie dodaję składniki mokre: miękkie masło, mleko, aromat, wbijam jajko i wszystkie składniki zagniatam w kulę. Odrywam małe kawałki ciasta i formuję mini ślimaczki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Do osobnego naczynka wlewam mleko, miód i mieszam do połączenia się składników. Smaruję ślimaczki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C na ok. 15 - 20 minut do zezłocenia. się ciasteczek. Wykładam na kratkę do odparowania i wystygnięcia po czym podaję:)

SMACZNEGO!

1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...