piątek, 31 maja 2013

ZAPIEKANKA RODZINNA

(Proporcje dla 4 - 6 osób)

SKŁADNIKI:
- szynka parmeńska lub boczek wędzony (ok.100g),
- puszka zielonego groszku,
- puszka kukurydzy,
- 100g żółtego sera,
- 1 mała cebula (ok.80g),
- papryka konserwowa (ok.100g),
- ogórki konserwowe (ok. 100g),
- 200g suchego, długoziarnistego ryżu (SONKO),
- 3 łyżeczki curry,
- sól morska wg uznania.

WYKONANIE
Przygotowuję naczynie żaroodporne, smaruję cienko oliwą. Do ciepłej wody (ok.600ml) wsypuję 3 łyżeczki przyprawy curry, można również wsypać sól wg. uznania. Następnie do gotującej się wody wrzucam 2 woreczki ryżu i gotuję ok. 10 - 15 minut. W tym czasie na beztłuszczowej patelni podsmażam szynkę parmeńską lub wędzony boczek, dokładam pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę przez parę minut. Ugotowany ryż przekładam do miski, pozostawiam do wystygnięcia po czym dodaję szynkę z cebulą, pokrojone ogórki i paprykę w kostkę, żółty ser starty na tarce o dużych oczkach, odsączoną kukurydzę oraz zielony groszek. Mieszam bardzo dokładnie do połączenia wszystkich składników. Całość przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 30 minut. Podaję bezpośrednio po wyjęciu.

SMACZNEGO!


1 komentarz: