wtorek, 7 maja 2013

OMLET OTRĘBOWY ZE SMAŻONYMI KIEŁKAMI

(Proporcje dla 1 osoby, na patelnię o wym. 26cm)

SKŁADNIKI:
- 1 duże jajko,
- 3 łyżki naturalnego jogurtu,
- 2 łyżki otrąb żytnich,
- 4 łyżki kiełków na patelnię (kiełki soczewicy, kiełki fasoli mung, kiełki cieciorki),
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu,
- 1 łyżka oleju z oliwą do smażenia lub smażenie beztłuszczowe jeżeli jesteśmy w posiadaniu odpowiedniej patelni.

WYKONANIE
Trzepaczką rozbijam jajko, dodaję naturalny jogurt, otręby - doprawiam do smaku. Następnie na rozgrzanej patelni smażę przez parę minut kiełki. Rozprowadzam równomiernie kiełki na patelni i wlewam masę. Gdy omlet zaczyna się ścinać od spodu, podważam delikatnie łopatką. Z mojej strony smażenie omletu odbywa się w sposób klasyczny, mianowicie smażę tylko z jednej strony. Zamknięcie tematu z omletem uznaję, gdy od spodu jest lekko zrumieniony a od góry pulchny. Omlet powinien mieć brzegi dobrze usmażone natomiast środek lekko ścięty. Gotowy omlet podaję złożony na pół.

SMACZNEGO!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz