piątek, 17 maja 2013

JABŁKA ZAPIEKANE Z KRUSZONKĄ, ŻURAWINĄ, POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ

(Proporcje na naczynie o średnicy 20cm)

SKŁADNIKI:
- 600g jabłek,
- 40g suszonej żurawiny,
- 1 łyżeczka cynamonu (w proszku),
- 3 białka + 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny,
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
- KRUSZONKA:
- 150g mąki pszennej,
- 100g cukru pudru,
- 100g masła,
- 1 p.cukru waniliowego (16g).

WYKONANIE
Zaczynam od wysmarowania masłem naczynia żaroodpornego. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kruszonki - wszystkie właściwe składniki zagniatam w kulę i ścieram na tarce o dużych oczkach. Kruszonkę dzielę na dwie części. Pierwszą wykładam na dno naczynia. Następnie myję jabłka, obieram, pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w plasterki i wykładam na kruszonkę, posypuję cynamonem (1 łyżeczka), żurawiną, ponownie przykrywam kruszonką (2 część). Pianę z białek ubijam na sztywno z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, zakrywam wierzch. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C na ok. 30 minut. Podaję jeszcze gorące. Deser obłędnie pyszny:) Polecam.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...