wtorek, 7 maja 2013

TRADYCYJNA ZUPA OGÓRKOWA

(Proporcje dla 4 osób)

SKŁADNIKI:
- porcja rosołowa, żeberka, skrzydełka z indyka, chude mięso (jeżeli chcemy uzyskać zupę ogórkową na wywarze mięsnym - ja w dzisiejszej wersji użyłam skrzydełek z indyka, 3 szt.),
- 700g ogórków kiszonych (należy zwrócić uwagę na smak ogórków, od nich zależy jakość naszej zupy - użyłam ogórki kiszone ze swojej spiżarni),
- korzeń pietruszki (100g),
- korzeń selera (100g),
- marchew (100g),
- por (30g),
- cebula (20g),
- ziemniaki (500g),
- 1 litr wody jeżeli chcemy mieć zupę o gęstej konsystencji (tyle użyłam),
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- liść laurowy,
- 1/2 pęczka świeżego koperku,
- 2 łyżki masła,
- 5 łyżek śmietany 12%,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.

WYKONANIE
Umyte mięso zalewam wodą, wrzucam listek i ziele angielskie. Dodaję startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę (marchew, seler, pietruszka, pokrojona cebula i por). Do półmiękkich warzyw dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. W tym czasie na rozgrzanej patelni duszę starte ogórki (na maśle), dodaję do zupy. Wrzucam pokrojony drobno koperek. Wlewam śmietanę lecz wcześniej hartuję ją z małą ilością wywaru z zupy. Doprawiam do smaku.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz