poniedziałek, 6 maja 2013

OWOCOWY DESER ZE ŚMIETANĄ I SYROPEM

(Proporcje dla 2 osób)

SKŁADNIKI:
- 300ml śmietanki 30% + 1 łyżka cukru pudru,
- kiwi (ok.90g),
- truskawki (ok.150g),
- banan (ok. 150g),
- 4 łyżki syropu (przepis niżej).

WYKONANIE
Obrane, umyte owoce kroję w plasterki i układam w pucharkach. Ubijam schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem, umieszczam na owocach. Polewam syropem. Pyszne desery gotowe:)

MÓJ KOMENTARZ
Deser świetnie komponuje się z niewielką ilością syropu, który ma w sobie taki składnik jak... NALEWKA WIŚNIOWA. I teraz tak...jeżeli mam tym przepisem wprowadzić kogokolwiek w jakiś problem to informuję, że nie jest to moim celem! To, że upijanie się winem powoduje "rozwiązłość" - wszyscy wiemy;);) i nie zamierzam zamieszczać artykułu na ten temat bo nie temu ten blog służy:) Pragnę natomiast nadmienić, iż z podanych proporcji wychodzi dość duża ilość syropu w związku z tym możemy wykorzystać w trakcie imprezy (bez dzieci) lub zużyć danego dnia określoną ilość a pozostały syrop przechować w lodówce (u mnie najdłużej syrop wytrzymał 10 dni:)) Dodam, że smak syropu nie odbiegał od dnia pierwotnego. Jeżeli, ktoś chce pominąć podanie deseru z syropem to świetną alternatywą będzie sos czekoladowy.

SYROP
- 2-3 jabłka (ok.400g),
- 100ml nalewki wiśniowej,
- 250ml wody,
- 100g cukru,
- 2 goździki,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu.

WYKONANIE
Jabłka myję, obieram, przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne. Do rondelka wlewam wodę, nalewkę wiśniową, dodaję goździki, cynamon i połówki jabłek. Gotuję przez chwilę (jabłka mają być miękkie). Owoce wyciągam, syrop gotuję aż zgęstnieje. Syrop jest idealny do deserów natomiast jabłka, które odegrały istotną rolę w syropie można zjeść:)

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. smacznie zdrowo i kolorowo :)
    a sezon owocowy się rozkeca :))))

    OdpowiedzUsuń