piątek, 10 maja 2013

PIECZONA SZYNKA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ

SKŁADNIKI:
- 1 kg szynki wieprzowej + 1 łyżeczka soli peklowej + 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu + 1/2 łyżeczki ostrej papryki + 1 łyżeczka rozmarynu + 15 kulek jałowca.

MARYNATA
- 3 łodygi trawy cytrynowej,
- 5 kulek jałowca,
- 1 duży liść laurowy,
- 4 goździki,
- 1 łyżeczka miodu,
- 350ml wody.

WYKONANIE
W moździerzu rozgniatam kulki jałowca, wsypuję sól, pieprz, paprykę, rozmaryn. Umyte, osuszone mięso nacieram przygotowaną mieszanką - jeżeli mięso nie jest w ładnym kawałku obwiązuję sznurkiem nadając mu ładny kształt. Zawijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki na 24 godziny. Po wyjęciu z lodówki mięso (bez foli spożywczej) przekładam do brytfanny/naczynia żaroodpornego, polewam wodą, dodaję kulki jałowca, goździki, liść laurowy, miód, 3 łodygi trawy cytrynowej (z trawy cytrynowej odcinam końcówkę oraz liście, ściągam wierzchnią warstwę, trzonkiem noża lekko ugniatam i wrzucam do marynaty, w czasie gotowania uwolnią się olejki eteryczne). Wstawiam pod przykryciem do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 2 godziny, 20 minut przed końcem pieczenia ściągam pokrywkę - szynka będzie miała chrupiąca skórkę (podlewam szynkę od tego momentu systematycznie sosem, żeby się nie przypiekła). Po upieczeniu zostawiam szynkę na 10 minut po czym podaję na ciepło jeżeli jest takie zapotrzebowanie. Szynka również doskonała do podania na zimno.

MÓJ KOMENTARZ
Szynka jest bardzo soczysta, pachnąca przyprawami o delikatnym smaku cytryny. Zadaniem cytrynowej trawy jest przekazanie cytrynowego aromatu i w połączeniu z jałowcem podczas pieczenia roznosi się fenomenalny zapach po całym domu:) Polecam.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz