sobota, 18 maja 2013

ZUPA MIGDAŁOWA Z DOMOWĄ ZACIERKĄ;)

(Proporcje dla 2 osób)

SKŁADNIKI:
- 370ml mleka 3,2%,
- 100g migdałów,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka rodzynek,
- 1 łyżka suszonej żurawiny,
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego (lub laska wanilii),
- imbir wg uznania (użyłam 1/3 łyżeczki),
- gałka muszkatałowa wg uznania (użyłam 1/3 łyżeczki),
- zacierka tarta lub zacierka skubana (przepis podaję niżej).

WYKONANIE
Zaczynam od sparzenia migdałów. Zalewam wrzątkiem, następnie obieram, osuszam i wrzucam do wielofunkcyjnego robota kuchennego - miksuję. Gdybym nie dysponowała taką pomocą w kuchni to wówczas bardzo drobno posiekałbym migdały nożem. Odmierzam określoną ilość mleka i zagotowuję. Zmniejszam grzanie, wsypuję zmielone migdały, rodzynki, żurawinę i gotuję przez kilka minut (ok.6 - 8 minut). Następnie doprawiam do smaku: cukier, cukier waniliowy, imbir, gałka muszkatałowa. Podaję z wcześniej przygotowaną domową zacierką:) Zupa migdałowa jest najlepsza następnego dnia. Polecam:)

ZACIERKA TARTA
 SKŁADNIKI:
- 1 jajko,
- 150g mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli.

WYKONANIE
Mąkę wsypuję na stolnicę, wbijam jajko, dodaję sól i zagniatam bardzo twarde ciasto, z trudem musi uginać się pod naciskiem palca. Następnie ścieram na tarce o dużych oczkach, lekko przesypując mąką, by kluseczki nie zlepiły się, wrzucam do gotującej się, osolonej wody i gotuję od momentu wypłynięcia ok. 2 minuty. Kluseczki można również ugotować bezpośrednio w zupie.

ZACIERKA SKUBANA
SKŁADNIKI:
- 1 jajko,
- 150g maki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- ok. 80 ml wrzącej wody (dolewać stopniowo i monitorować konsystencję ciasta - użyłam 80 ml).

WYKONANIE
Mąkę wsypuję na stolnicę, wbijam jajko, dodaję sól, wlewam stopniowo wodę i wyrabiam na gęste, elastyczne ciasto. Następnie skubię palcami zgrabne kluseczki, przesypując mąką by kluseczki nie zlepiły się i dalej postępuję jak z zacierką tartą.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz