środa, 20 marca 2013

KLASYCZNA PIECZEŃ Z JAJKIEM I ROZMARYNEM

(Proporcje na keksówkę o wym. 25x12cm)

SKŁADNIKI:
- 500g mięsa wołowo - wieprzowego,
- 4 ugotowane na twardo jajka,
- 1 duże jajko,
- 5 łyżek otrąb pszennych,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka musztardy stołowej (DEVELEY),
- 1 łyżeczka majeranku,
- 0,5 łyżeczki rozmarynu + 2 łyżki (na wierzch pieczeni),
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka papryki łagodnej,
- 0,5 łyżeczki papryki pikantnej.

WYKONANIE
Do mięsa dodaję zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, otręby, musztardę, wbijam jajko i dodaję pozostałe przyprawy. Dokładnie wyrabiam masę mięsną. Formę do pieczeni wykładam folią aluminiową - dzięki niej łatwiej wydostanę pieczeń po upieczeniu. Połowę masy przekładam do tzw. keksówki, robię po środku wgłębienie wzdłuż formy, układam w całości jajka (jedno za drugim), przykrywam pozostałą częścią masy. Pieczeń  można pozostawić w takim pierwotnym kształcie nadanym przez formę i zwilżoną w wodzie łyżką wyrównać wierzch oraz posypać rozmarynem lub można wyjąć z foremki i formując nadać jej owalny kształt po czym przełożyć ponownie do formy i posypać rozmarynem. Wykorzystuję dwie możliwości - w zależności od potrzeby podania/wolnego czasu/i od dobrego lub złego nastroju:) Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.50 minut. Po upieczeniu pozostawiam pieczeń w formie jeszcze przez kilka minut po czym podaję na ciepło lub na zimno.

MÓJ KOMENTARZ
Pieczeń z jajkiem i rozmarynem nie tylko zachwyca od strony wizualnej ale jest to danie bardzo proste w przygotowaniu i rewelacyjne w smaku... i ten zapach roznoszący się po domu... :) Idealne na każdą okazję,  także na WIELKANOC. Polecam;)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz