sobota, 30 marca 2013

MINI MAZURKI Z MASĄ KRÓWKOWĄ

(Proporcje na 2 mazurki o wym.ok.12x18cm)

SKŁADNIKI:
- 200g mąki pszennej,
- 50g cukru pudru,
- 100g masła,
- 2 łyżki kakao (ciemne),
- 1 łyżka śmietany kwaśnej,
- 1 żółtko,
- szczypta soli,
- 6 łyżek masy krówkowej,
- orzeszki ziemne oblane mleczną czekoladą M&M (ok.100g) + 2 jajka czekoladowe z nadzieniem,
- wiórki kokosowe + migdały w płatkach + skórka pomarańczowa + mak + ziarna słonecznika.

WYKONANIE
Do mąki wsypuję cukier, kakao, sól, dodaję żółtko, śmietanę, pokrojone w kawałki masło.- zagniatam ciasto, formuję w kulę. Wkładam do lodówki na 40 minut. Następnie wyciągam i 2/3 ciasta rozwałkowuję, wycinam 2 jajka (można uformować jajko pomijając czynności, o których wspominam - i tak też zrobiłam - zależało mi na czasie). Z pozostałego ciasta formuję: wałeczki, warkoczyki, kulki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.20 minut. Na każdy mazurek nakładam po 3 łyżki masy krówkowej. Na jednym układam jajka na drugim mazurku bakalie. Gotowe:)

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz